Duurzaam bouwen
Staalbouw = duurzaam
100% recyclebaar
C2C
Isoleren = besparen
Renewables
Subsidies
Special: Lighthouse
Special: Blue Planet
Special: ENDIS-kantoor
Duurzaamheidsvisie
Themadownloads
 

Zoeken
 


Producten
 
Downloads
 
Publicaties

      English   Deutsch   Francais 
 


Staal is C2C

De filosofie van Cradle to Cradle (C2C) breekt een lans voor toepassing van bouwmaterialen en -producten die recyclebaar of liever nog upcyclebaar zijn. Upcycling staat voor recycling van gebruikt materiaal tot nieuw materiaal met betere eigenschappen en kwaliteiten. Staal is recyclebaar én upcyclebaar en daarmee in de wieg gelegd voor Cradle to Cradle.


De kringloop gesloten

Cradle to Cradle gaat ervan uit dat – analoog aan de voedselketen – een materiaal, product, ontwerp of gebouw een volledig gesloten kringloop beschrijft ('van de wieg tot de wieg').

In dit scenario is geen plaats voor ongebruikt afval. Afval is nu de grondstof voor bijvoorbeeld nieuwe materialen: 'afval is voedsel'.Gebruikte bouwmaterialen worden, na demontage van een gebouw, ingezet bij de productie van nieuwe materiaal (recycling) of opnieuw als bouwmateriaal toegepast, bijvoorbeeld in een nieuwe bouwproject (hergebruik). Staal is zo'n materiaal: staal heeft de kringloop gesloten.


Betere kwaliteit, minder materiaal

Cradle to Cradle maakt nadrukkelijk de overstap van recycling naar upcycling.

Upcycling resulteert in nieuwe materialen die zich lenen voor dezelfde toepassingen als het oorspronkelijke materiaal en zelfs hoogwaardigere toepassingen aankunnen. Staal is bij uitstek geschikt voor upcycling.

Bron en meer informatie: www.bouwenmetstaal.nl en www.cradletocradle.nl.