Duurzaam bouwen
Staalbouw = duurzaam
Isoleren = besparen
Renewables
Subsidies
Special: Lighthouse
Special: Blue Planet
Special: ENDIS-kantoor
Duurzaamheidsvisie
Themadownloads
 

Zoeken
 


Producten
 
Downloads
 
Publicaties

      English   Deutsch   Francais 
 


ENDIS-kantoor, energieneutraal en duurzaam in staal

Tijdens de Nationale Staalbouwdag op 14 oktober te Gorinchem werd een revolutionair kantoorgebouwconcept gelanceerd dat de markt van investeerders en projectontwikkelaars gaat veroveren. De naam van het toekomstbestendige kantoor is ENDIS en staat voor ‘energieneutraal duurzaam kantoorgebouw in staal’.

ENDIS-kantoor

Als bewijs van energieneutraal en duurzaam bouwen met staal is in opdracht van Deltastaal, Staalfederatie Nederland en Slimbouwen een case study uitgevoerd van het ENDIS-kantoor. Bij alles is het ENDIS-gebouw afgezet tegen een vergelijkbaar gebouw volgens de traditionele bouwmethode. Het gaat om een kantoorgebouw van twintig meter hoog met een bruto vloeroppervlak per verdieping van 1.170 m2. Het resultaat is een functioneel, energieneutraal en hybride gebouw. Dit gebouw is tevens getoetst op energiegebruik en milieubelasting met behulp van berekeningsmodellen zoals BREEAM-NL en GPR Gebouw.

De onderscheidende voordelen kunnen als volgt worden samengevat: hoger verhuurbaar vloeroppervlak, hogere huuropbrengst, restwaarde in plaats van restkosten, energiebesparing, lagere bouwkosten door reductie faalkosten, geringe onderhoudskosten en minder bouwrente. Uiteraard geeft het ENDIS-kantoor een beter comfort dan een traditioneel kantoorgebouw en is het binnenklimaat gezond en prettig.

Om de onderscheidende voordelen te kunnen realiseren moet men toekomstgericht durven investeren. In dit concept is sprake van een klimaatgevel met daarbij behorende aangepaste binnengevels (30% van meerkosten), glasconstructies op het dak en PV-toepassingen (35%), implementatie van Phase Changing Materials (9%), extra installaties (10%), en indirecte kosten (16%).  De stichtingskosten bedragen dan ook 3 miljoen euro meer (17 miljoen euro voor ENDIS in vergelijking tot 14 miljoen euro voor een traditioneel kantoorgebouw). De extra financieringslast die dit met zich meebrengt wordt direct terugverdiend door de besparingen op energie en onderhoud en met name de extra huuropbrengsten. Door rekening te houden met de restwaarde van dit hybride en demontabele gebouw slaat de teller ‘groen’ uit in het voordeel van het ENDIS-kantoor.

Voor het gevelsysteem van het ENDIS-kantoor is gekozen voor het Benchmark Façade Systeem van Kingspan Duurzame Bouwsystemen. Het type Optimo KS600 is een architectonisch vlak gevelsysteem dat aanvullend op de voordelen van prefab bouwen extra voorziet in een hoge isolatiewaarde en goede kierdichtheid. Het materiaal is BREEAM A+ gecertificeerd conform de Green Guide to Specification. De creatieve vormvrijheid voor architecten is veelzijdig. Dit gevelsysteem werd tevens toegepast in de nieuwbouw van het TNT Green Office te Hoofddorp dat hoge duurzaamheidsambities verwezenlijkt op basis van LEED en Greencalc.

Bekijk de animatie over het ENDIS-kantoor
Downloads

ENDIS-kantoor (boek)Start download
Projectpresentatie ENDISStart download
Presentatie Nationale StaalbouwdagStart download
ENDIS PersberichtStart download