Brandveiligheid
Schadepreventie
Case Studies
Branden in veestallen
Themadownloads
 

Zoeken
 


Producten
 
Downloads
 
Publicaties

      English   Deutsch   Francais 
 


Case Studies

Brand bij Spider Transport

Op 17 september 2008, even voor half twee ‘s nachts, werd er bij het transportbedrijf Spider Transport in Wicklow Ierland brand gesticht in een vrachtwagen met oplegger die naast het pand geparkeerd stond. De vrachtwagen vatte direct vlam en brandde binnen 25 minuten bijna volledig uit, nog voordat de brandweer ter plaatse is. In deze periode werd de aangrenzende wand van het pand intensief blootgesteld aan vlammen en een enorme hitte.

Op videobeelden van een bewakingscamera is duidelijk te zien hoe iemand ‘s nachts een vloeistof in de kabine van de vrachtwagen gooit en deze vervolgens aansteekt. Binnen enkele seconden staat de kabine in lichterlaaie en binnen twee minuten staat ook de oplegger in brand.

De vrachtwagen staat slechts één meter van het pand en binnen enkele minuten worden dan ook de Kingspan KS1000 RW sandwichpanelen met PIR FIREsafe isolatiekern aan vlammen en hoge temperaturen blootgesteld.

Verschillende keren intensiveert de brand, waaronder tijdens een explosie die brandend materiaal tegen de gevel aanwerpt. De hitte is dusdanig intens dat één van de overheaddeuren vlam vat evenals dat de verf van de panelen afbrand. Er vindt echter geen brandvoortplanting plaats in de sandwichpanelen zelf. Ook bezwijken de sandwichpanelen niet onder de hitte. Evenmin was dit het geval bij de panelen boven de brandende overheaddeur.

Nadat de brandweer ter plaatse arriveerde, was de brand snel onder controle. Onderzoek naar de brand leert dat de sandwichpanelen nog volledig intact zijn. Pas nadat de stalen buitenplaat met een koevoet wordt opengewerkt is het effect van de vlammen zichtbaar. Het isolatiemateriaal in het paneel blijkt aan de randen te zijn verkoold. Deze verkoling heeft voor een bescherming van de onderliggende PIR gezorgd, het FIREsafe PIR isolatieschuim heeft haar vlamdempende effect dus wederom bewezen. Technisch onderzoek wees uit dat dankzij de sandwichpanelen de schade werd beperkt en de brandvoortplanting werd gestaakt.

Afgezien van lichte schade ter plaatse van de overheaddeur en een vervuild tapijt werd er in het gebouw geen overlast ondervonden en kon de volgende morgen de bedrijfsvoering gewoon worden voortgezet. De daders, twee tieners, werden kort na de brandstichting opgepakt.

Downloads aangaande deze en andere case studies

Case Study: Tenos rapport 'Spider Transport' (incl. foto's)Start download
Case Study: Tenos rapport 'Suffolk Food Hall'Start download
Case Study: Tenos rapport 'RA Wood'Start download
Rapport TENOS 'Real Fire Case Studies on Sandwich Panels'Start download
Brochure 'LPCB Approved Case Studies'Start download