Zoeken
 


Producten
 
Downloads
 
Publicaties

      English   Deutsch   Francais 
 


Home   Producten   Items   X-dek  

X-dek

Het X-dek® platdakpaneel is een product dat pas echt tot zijn recht komt in een praktisch ontwerp. Door het lage eigen gewicht en de constructieve eigenschappen heeft de toepassing van het X-dek® paneel gevolgen voor de fundering, onderconstructie en planning van de bouw.

X-dek® laat zich simpel omschrijven als een volgeschuimd platdakprofiel voorzien van een ongeprofileerde staalplaat (X-dek® Longspan) of cacheerlaag (X-dek® Multispan) aan de bovenzijde. Door de prefabricage wordt een deel van het proces van de bouwplaats naar de fabriek verplaatst.

In één arbeidsgang wordt gemiddeld 1.000 m² per dag spatwaterdicht gemonteerd. Na montage is het dak zodanig waterdicht dat het bouwproces (o.a. storten van de vloer) verder kan gaan. De dakbedekking kan, los van de rest van het bouwproces, ingepland worden.

Afgezien van deze eigenschappen is het X-dek paneel® kwalitatief zeer hoogwaardig met een standaard hoge brandwerendheid van 60 minuten, strakke afwerking en uitstekende, gegarandeerde isolerende eigenschappen.

X-dek® is 30% lichter dan een traditionele dakopbouw. Dit heeft positieve gevolgen voor het dimensioneren van de fundering en de onderconstructie. Dit werkt echter alleen in een integrale aanpak. Wanneer de gewichtsbesparing niet in het ontwerp en de calculatie wordt meegenomen, worden deze voordelen niet gerealiseerd.

 Kenmerken
 • Helder witte, licht reflecterende onderzijde, waarbij wellicht in bepaalde ruimten zelfs een systeemplafond overbodig wordt.
 • Geen schroeven aan de zichtzijde
 • Stabiele direct beloopbare dakplaat waardoor er tijdens de montage geen schade (deuken) aan de profielplaat door belopen ontstaat.
 • Door een veel betere drukvastheid van de X-dek panelen ten opzichte van steenwol is er geen risico op lekkages en schade aan de dakbedekking als gevolg van doortrappen van
  schroeven
 • Brandklasse BS2D0, gegarandeerde blijvend hoge isolatiewaarde na veroudering
 • Door vol geschuimde cannelure is er geen mogelijkheid op vocht- of rooktransport door de cannelure
 • Gezien het feit dat de isolatie al aan de dakplaat vast zit is er minder vochtopbouw tijdens de montage
 • Door de naden te tapen is het dak meteen voldoende waterdicht voor vervolgwerkzaamheden zoals het storten van vloeren waardoor de bouwsnelheid aanzienlijk
  verhoogd kan worden
 • De dakdekker kan starten met de dakbedekkingswerkzaamheden nadat de montageploeg één dag ervoor ongeveer 1.000 m2 heeft gemonteerd. Dit geeft een zeer goede
  opeenvolging van de bouwstromen.
 • Beheersbaarheid van kwaliteit tijdens bouwproces door gebruik van een bouwsysteem in plaats van het stapelen van bouwproducten, minder faalkosten.
 • Zeer hoge bouwsnelheid waardoor grote besparingen kunnen worden bereikt op:
  - Algemene bouwplaatskosten
  - Rente op grondkosten en bouwkosten
  - Beperking op stagnatie bestaande bedrijfsproces.

Downloads

Brochure X-dek algemeen

Start download

Brochure X-dek Multispan Basic

Start download

Brochure X-dek Multispan Bitumen 20

Start download

Voordelen X-dek

Start download

Groendak met X-dek Start download
Brochure Praktisch Bouwen

Start download

Presentatie montage X-dek

Start download

Installatiegids X-dek Longspan Start download
Datablad X-dek Longspan Start download
Datablad X-dek Multispan Start download
Details XD LS in .dwg (ZIP) Start download
Details XD LS in .pdf (ZIP) Start download
Details XD MS in .dwg (ZIP) Start download
Details XD MS in .pdf (ZIP) Start download