Zoeken
 


Producten
 
Downloads
 
Publicaties

      English   Deutsch   Francais 
 


School De Burcht ondergaat metamorfose door optoppen

Afgelopen periode heeft Bouwmaatschappij Midden Nederland voortvarend gewerkt aan de renovatie en (ver)nieuwbouw van de SBO De Burcht te Ridderkerk. De christelijke school voor speciaal basisonderwijs beschikt nu over meer ruimte en is gebouwd naar de eisen van deze tijd. De metamorfose werd geïnitieerd door Van Beijnum Architecten.

De Burcht ondersteund leerlingen met speciale onderwijsbehoeften. Afgelopen jaren is de school uit zijn jasje gegroeid. Ook was het schoolgebouw flink verouderd waardoor het hoog tijd was voor grondige renovatie en nieuwbouw met het oog op de toekomst. Aanvullend op de uitbreiding werd de bestaande bouw ‘opgetopt’ met een nieuwe verdieping.

Lichte en adaptieve bouwsystemen worden steeds populairder voor dit soort projecten. Meervoudig grondgebruik door middel van optoppen is een efficiente en betaalbare oplossing die steeds frequenter wordt toegepast. Staalbouw leent zich hier constructief uitermate goed voor en in combinatie met metalen sandwichpanelen worden ook alle andere relevante aspecten zoals brandveiligheid, energetische optimalisatie, duurzaamheid en faalkostenreductie hoogwaardig ingevuld.

Optoppen is simpel gesteld het aanbrengen van een nieuwe bouwlaag op een bestaand gebouw. Een of meerdere nieuwe verdiepingen met een lichte staalconstructie beperken de extra belasting van de bestaande constructie en fundering. Het spaart kostbare versterkingen uit. De nieuw vervaardigde bouwlagen kunnen bestaande functies verrijken, de uitstraling verbeteren én de rendabiliteit van het totale gebouw verhogen.

Als elementaire oplossing voor deze optopping is gebruik gemaakt van de eigenschappen en mogelijkheden van het OP-DECK vloersysteem. OP-DECK is een lichtgewicht, HR-geisoleerd sandwich/beton vloersysteem. Het combineert de voordelen van staalplaatbetonvloeren en traditionele ribbenvloeren ineen. Het extreem lichte vloersysteem is weliswaar gebaseerd op   traditionele betonverwerking maar biedt optimale ontwerpvrijheid en flexibiliteit in de toepassingsmogelijkheden. Het geprefabriceerde sandwichpaneel type OP-DECK is voorzien van brandveilige PIR-isolatie en functioneert als verloren bekisting en isolatie voor de slanke gewapende betonvloer met een vrije overspanning tot ca. 10 meter. EPS profielblokken op het OP-DECK sandwichpaneel zorgen voor verdere gewichtsbesparing en maken de vloer tot een betonvloer van het T-balk principe (ribbenvloer).

De bouwdirectie Unit 3, Van Beijnum Architecten en Bouwmaatschappij Midden Nederland hebben het optopproces en het meervoudig ruimtegebrek binnen zeer korte doorlooptijden kunnen realiseren hetgeen van cruciaal belang is bij scholenbouw omdat de overlast tot een minimum moet worden beperkt.

17/10/2011


<< terug